آزمایش هورمون LH
هورمون LH از جمله هورمون هایی است که در روند بلوغ افراد بسیار موثر می باشد. این هورمون به وسیله غده هیپوفیز در بدن آزاد می شود. که در زمان تخمک گذاری میزان آن افزایش پیدا می کند و به آزاد سازی تخمک ها کمک می کند. دانستن میزان هورمون لوتئینی کننده یا هورمون LH در بدن، به بررسی میزان بلوغ در افراد با توجه به تخمدان ها و بیضه ها کمک می نماید. برای دانستن این میزان می توان از آزمایش هورمون LH کمک گرفت. به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را با آزمایش هورمون LH و دلایل استفاده از آن، بیشتر آشنا کنیم.
آشنایی با آزمایش هورمون LH
همانطور که از نام آزمایش پیدا است. این آزمایش میزان هورمون LH را در بدن اندازه گیری می نماید. این آزمایش در زمان تخمک گذاری بانوان میزان تخمک های آزاد شده را محاسبه می نماید. از طرفی در آقایان موجب تولید تستوسترون در بیضه ها می شود. همچنین انجام این آزمایش می تواند تا حد زیادی دلایل ناباروری را تشخیص دهد.
از طرفی آزمایش LH در تشخیص مشکلات غده هیپوفیز نیز موثر است. همچنین با بررسی زمان های مختلف تولید هورمون، می تواند بهترین زمان برای بارداری را با توجه به بالاترین میزان هورمون LH تعیین نماید.
دلیل انجام آزمایش هورمون LH
به طور کلی انجام این آزمایش به دو صورت می تواند به شما کمک نماید. در ابتدا این آزمایش می تواند دلایل ناباروری را تشخیص دهد. از طرفی می تواند مشکلات و اختلالات غده هیپوفیز مانند پرولاکتینوما را تشخیص دهد. از علائمی که می تواند نشان دهنده اختلال در غده هیپوفیز باشد می توان به خارج شدن شیر از سینه خانم هایی که باردار یا شیرده نیستند، ناتوانی جنسی و یا کاهش میل جنسی در آقایان و همچنین اختلال در قاعدگی خانم ها اشاره نمود.
آزمایش هایی که ممکن است در کنار آزمایش هورمون LH تجویز شوند؟
از آنجایی که آزمایشات هورمون LH می توانند به منظور بررسی علل ناباروری انجام شوند. بنابراین در برخی مواقع ممکن است از دیگر آزمایشات مربوط به ناباروری نیز در کنار آن استفاده شود. از جمله آزمایشاتی که می توانند به منظور تکمیل این آزمایش مورد استفاده قرار گیرند، می توان به اندازه گیری هورمون ها، آزمایشات ژنتیک، آزمایش مربوط به مایع منی و … اشاره نمود.
همچنین در برخی مواقع به دلیل دمای پایین بدن ممکن است پزشک همراه با این آزمایش برای بانوان هیستروسکوپی و سونوگرافی لگن نیز تجویز نماید.
چگونه جواب آزمایش هورمون LH را در خانه بررسی کنیم؟
از آنجایی که نتایج آزمایشات خون با توجه به موارد مختلفی مانند سن، جنسیت، نحوه آزمایش، بیماری و … متفاوت می باشد. معمولا پزشک شما را از نتایج احتمالی آگاه خواهد نمود. اما برای اطمینان بیشتر از سلامتی خود، می توانید با آگاهی از حد نرمال هورمون LH در وضعیت های متفاوت، نتایج آزمایش خود را در خانه بررسی نمایید.
نکته: IU/L به معنای میزان هورمون در یک لیتر می باشد.
دخترانی که سن ۱ تا ۱۰ سالگی دارند. ۰.۰۳ تا ۳.۹ IU / L
زمانی که زنان در اوایل چرخه قاعدگی می باشند (فاز فولیکولار). ۱.۶۸ تا ۱۵ IU / L
زمانی که زنان در اواسط چرخه قاعدگی هستند. ۲۱.۹ تا ۵۶.۶ IU / L
زمانی که بانوان در مرحله لوتئال می باشند. ۰.۶۱ تا ۱۶.۳ IU / L
زمانی که بانوان به دوره یائسگی رسیده اند. ۱۴.۲ تا ۵۲.۳ IU / L
آقایان ۱.۲۴ تا ۷.۸ IU / L
شرایط مختلفی وجود دارد که می تواند این میزان را از حد طبیعی خارج نماید. که در بانوان و آقایان متفاوت است.
در بانوان: یائسگی، اختلال در تخمک گذاری در دوران قاعدگی، مشکلات هیپوفیز، سندرم تخمدان، استرس و سوء تغذیه
در آقایان: ناتوانی بیضه ها، کاهش تولید هورمون توسط غده هیپوفیز و کاهش هورمون تستوسترون
عوامل موثر بر آزمایش هورمون LH
مصرف گیاهان دارویی، داروهای شیمیایی، دوران قاعدگی، استفاده از مکمل ها و ویتامین ها می تواند در جواب این آزمایش اختلال ایجاد نماید.